Szeretettel köszöntelek a Babák és Mamák közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Babák és Mamák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Babák és Mamák közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Babák és Mamák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Babák és Mamák közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Babák és Mamák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Babák és Mamák közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Babák és Mamák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Sokan gondoljuk, hogy amint kinőttek a gyermek fogai és megfelelően tud már rágni, nyugodtan eheti azt, amit a család több tagja. Ha egészséges alapanyagokat válogatunk össze, akkor ez valóban megoldható, persze csak úgy, ha figyelünk az ételek elkészítési módjára is.
Rántott hús helyett
A kisgyermekek emésztőrendszere egy éves kor után
sem működik úgy, mint a felnőtteké. Ne felejtsük
el, nem is olyan régen történt a szilárd ételek
fokozatos bevezetése, még mindig ismerkedik
szervezetük az új ételekkel. Ahhoz, hogy ne
terheljük túl őket nehéz ételeinkkel, nem kell
lemondani nekünk sem a finom falatokról. Elég, ha
a megszokott alapanyagokat egy kicsit máshogyan
készítjük el.
A bundázott, bő olajban kisütött ételeknek túl magas a zsiradék tartalma, a sütés közben keletkező túlsütött, megégett részek pedig nehezen emészthetőek a picik számára. Így attól, hogy állatfigura alakú egy pipi falat, még nem biztos, hogy gyereknek való étel.
Zsírszegény húsrészekből készíthetünk párolt vagdaltat, így akkor sem okoz problémát a gyermekeknek az étel elfogyasztása, ha még nem tökéletes a rágótechnikájuk. Ugyanez igaz a rakott zöldséges ételekre és a húsgombócokra. A különböző húsok ízét és emészthetőségét is javíthatjuk, ha azokat előtte pácban érleljük. Erre alkalmas a fokhagymás tejben áztatás, de házilag többféle fűszerkeveréket készíthetünk erre a célra.
Zöldségek rántás
nélkül
Zöldségeket leginkább főzelék formájában
fogyasztják kicsik és nagyok, ugyanakkor nem
mindegy, hogyan készítjük el belőlük
ételeinket. A gőzben megfőtt zöldségeket
például vajban pirított zsemlemorzsával is
megszórhatjuk. Ha hagyományos sűrítéssel
készülő főzeléket főzünk, azt rántás helyett
inkább habarással, vagy hintéssel készítsük.
Sűríthetjük a zöldségeket burgonyával is, így
készülnek az első főzelékek is. Ha lisztes
sűrítés mellet döntünk, főzzünk például
kefires tökfőzeléket. Kevesebb a zsírtartalma,
mint a tejfölös vagy a rántással készült
verziónak. Ha az ételhez feltétlenül rántásra
van szükség, kipróbálhatjuk a diétás rántást
is. Pirítsuk meg szárazon a lisztet és csak
azután öntsük hozzá az olajat, így könnyebben
emészthető lesz az étel. Leveseket is
gazdagon, sok zöldséggel főzzük, ha lehet,
rántás nélkül! A párolt zöldségeket tejalapú
gyerekitallal is pépesíthetjük, így egy
főzelék jellegű pürét kapunk.
Tejtermékek
Természetesen a tejtermékekből a natúr
ízeket javasolják a szakemberek, hiszen
egy joghurtot könnyen gazdagíthatunk
házilag is gyümölcsökkel,
gabonapelyhekkel. Az eredmény egy
tápláló
és egészséges tízórai. Mivel 1-3 éves
kor között is nagyon fontos még a
megfelelő fehérjebevitel és a kalciumban
gazdag ételek fogyasztása, a sajt, túró,
kefir és más termékek elengedhetetlen
elemei a kicsit táplálkozásának. A
kalcium felszívódása nem túl jó,
hasznosulását sok tényező befolyásolja.
Ide tartozik a túlzott fehérje- és
zsiradékfogyasztás, a túlzott
foszforbevitel, azaz a kólafélék,
kakaók, cikóriakávék túl gyakori
fogyasztása is. A kevés D-vitamin
bevitel is gátolja a kalcium
felszívódását. Segíti viszont az
ásványianyag felszívódását a mozgás, a
megfelelő D-vitamin bevitel és a laktóz
(tejcukor). Kalcium felszívódás
szempontjából az 1-3 éves korcsoport
számára az egyik leginkább megfelelő
ital a tejalapú gyerekital, mivel a
kalcium hasznosulását segítő D-vitamint
és laktózt, valamint a tehéntejhez
képest közel 40%-kal kevesebb foszfor
tartalommal rendelkezik.
Konyhasó
helyett
Egy hazai felmérés rámutatott, hogy az
1 és 3 éves kor közti gyerekek az
ajánlott nátrium mennyiség
3-4-szeresét fogyasztják el. A felnőtt
lakosság is a többszörösét fogyasztja
az ajánlottnak, így minden korosztály
étrendjében csökkenteni kell a só
bevitelt.
Attól, hogy kevésbé sózzuk az
ételeket, még azok lehetnek finomak.
Néhány trükkel sok új ízt és aromát
csempészhetünk a mindennapokba. A
legjobb hatást friss zöldfűszerekkel
tudjuk elérni, de ha nem jutunk hozzá,
a szárított is jó. Savanykás ízű
gyümölcs- vagy paradicsommártással is
feldobható egy étel, de a tűzdelés és
a göngyölés is kiváló ízesítő.
Előbbihez használjunk
zöldséghasábokat, hagymát, fokhagymát,
göngyöléshez pedig sajtot, aszalt
szilvát vagy szárított paradicsomot,
sonkát. A sós íz szeretete megszokás
kérdése is, így ha lassanként
csökkentjük a hozzáadott só
mennyiségét, nem lesz drasztikus a
megvonás, és az egész család
felfedezheti újra az ételek
természetes ízét.
Felvágottak
A húsipari készítmények különösen
sok sót tartalmazhatnak, így arra,
hogy ebből az ételcsoportból mennyit
fogyasztanak, különösen oda kell
figyelni. Kisgyermekkorban a
szalámikat, füstölt kolbászokat, sós
halkészítményeket, zsíros hús- és
májkrémeket kerülni kell, mert magas
nátrium tartalmukon felül még
nehezen emészthetőek is. Ha
felvágottat választunk, inkább az
alacsonyabb zsírtartalmúakat vegyük,
mint amilyenek a baromfimell sonkák.
Magunk is készíthetünk házi hús-
illetve májpástétomot vagy akár
halkrémet. Természetesen sokféle
tartalmas zöldségkrémet is
összeállíthatunk, például
padlizsánkrémet.
Édes
élet
Ha süteményt készítünk, akkor is
érdemes gyümölcsös receptet
választani. A cukros, vajas
töltelékek helyett inkább
joghurtos vagy túrós krémet
használjunk. Próbáljuk ki bátran
a teljes kiőrlésű liszteket,
gazdagítsuk a tésztát
zabpehellyel, őrölt magvakkal.
Az így elkészített sütemények
táplálóbbak, magasabb
rosttartalmuknál fogva a bennük
található cukrok lassabban
szívódnak fel, ezáltal kisebb
vércukorterhelést idéznek elő.
Ettől függetlenül mértéket kell
tartani. Az édességet fogyasszuk
desszertként, főétkezések záró
fogásaként, heti egy-két
alkalommal!
Babapocak kímélő receptek Windisch Adrienne dietetikustól
Lengyeles brokkoli (4 főre)
800g
brokkoli (kb. 2 darab); 1 nagy
evőkanál vaj vagy margarin, 4
evőkanál zsemlemorzsa, só
Gőzben vagy enyhén sós vízben
megfőzzük a brokkoli rózsákat.
Amikor megpuhult, megszórjuk a
vajon megpirított zsemlemorzsával.
Kefíres tökfőzelék (4 főre)
1kg tök, 4-5
evőkanál liszt (lehetőleg teljes
kiőrlésű), 1 kisdoboz kefir, 1
csomag kapor, só, hagyma
A tököt feltesszük megfelelő
mennyiségű vízben főni, hozzáadjuk
az apróra vágott kapor felét.
Ízlés szerint tehetünk bele apróra
vágott vöröshagymát vagy péppé
zúzott fokhagymát. Közben
elkészítjük a habarást, vagyis a
kefirben csomómentesre keverjük a
lisztet. Ha a tök félig puha,
folyamatos keverés közben
hozzáadjuk ezt a kefires
keveréket. Kevés sóval és a
maradék kaporral ízesítve készre
főzzük.
Tonhalkrém
(2-3 főre)
1 db tonhalkonzerv, 2 dkg vaj,
teáskanálnyi mustár, fél citrom
leve, 1 evőkanál tejföl, snidling
Ez az egyik legegyszerűbben
elkészíthető pástétom.
Lecsepegtetett halat bot mixerrel
összeaprítjuk a vajjal, a
snidlinggel vagy bármilyen
zöldfűszerrel. Ízlés szerint
citrommal, tejföllel ízesítjük.
Ropogós barna kenyérrel,
paradicsommal vagy valamilyen
idényzöldséggel tálaljuk. Időt
spórolhatunk, ha pástétomból több
adagot készítünk egyszerre, mert
hűtve a krém 2-3 napig is eláll.
Puding
tejalapú gyerekitallal
1 csomag főzést nem igénylő
pudingporhoz 500ml tejalapú
gyerekital adunk. Kis tálkákba
készítsünk idénygyümölcsöket, erre
öntsük rá a kész pudingot.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Forrás:http://bebilap.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A mama eszik, de a baba hízik?
Babaváró hitel - viszik mint a cukrot!
28 éve lefagyasztott embrióból született kislány az Egyesült Államokban
Rejtély, miért nem beszél a háromnyelvű családban élő kisfiú