Szeretettel köszöntelek a Babák és Mamák közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Babák és Mamák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Babák és Mamák közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Babák és Mamák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Babák és Mamák közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Babák és Mamák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Babák és Mamák közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Babák és Mamák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ahogy korábban ígértem, a csecsemőkor tejcukor érzékenységről is írok, de előbb jöjjön a tejcukor érzékenységről általánosságban:
Nagyon fontos, hogy a tejcukor érzékenység nem összekeverendő a tejfehérje allergiával.
A laktóz- vagy más szóval tejcukor-érzékenység a tejcukorbontó enzim csökkent működésének vagy hiányának a következménye, így a tejben és egyes tejtermékben előforduló természetes, kettőscukor nem képes közvetlenül felszívódni.
Tejcukor-érzékenység esetén az addig panaszt nem okozó tej, vagy egy bizonyos mennyiségű laktóz tartalmú táplálék elfogyasztása után fél-két órával hányás, haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, hangos bélhangok, émelygés, rossz közérzet, híg, vizes hasmenés jelentkezhet, mely tünetek 24-48 óra múltán szűnnek meg.
Tejtermékek, főleg savanyú tejkészítmények ilyen panaszt nem idéznek elő. Ilyen esetekben elegendő a tejcukorbevitelt csökkenteni, vagyis a tejet megvonni az étrendből, de a tejtermékek (sajt, joghurt, kefir, stb.) a tűrőképességnek megfelelően továbbra is fogyaszthatóak.
Vannak olyan betegek, akiknél a legkisebb mennyiségű laktóz is kiváltja a tüneteket, ezért ajánlatos gondosan tanulmányozni a megvásárolandó élelmiszerek összetételét feltüntető feliratot. Rejtett formában laktózt tartalmazhatnak, pl. húskészítménye
Csecsemők esetében többnyire genetikailag öröklődő ártalomról van szó, de bélfertőzések (baktériumok, vírusok, bélférgek) következménye is lehet, illetve csatlakozhat idült, a bélszerkezetet károsító betegségekhez (lisztérzékenység, ételallergia) is. Ennek megfelelően ismert átmeneti laktózintolerancia és a betegség végleges formája.
A tejcukor összetett cukor. Emésztése és felszívódása a vékonybél felső szakaszában történik, ahol a bélbolyhok laktáz nevű enzimje egyszerű cukorrá bontja, és csak ebben a formában képes a bélfalon áthatolva a vérkeringésbe jutni. Ha hiányzik a tejcukorbontó enzim vagy csökkent annak aktivitása, akkor a tejcukor nem emésztődik meg és nem szívódik fel, hanem a vastagbélbe jut, ahol az itt élő baktériumok megerjesztik. Az erjedt béltartalom görcsöket, puffadást és savas, híg székletet okoz. A tejfogyasztást követően a tejcukorra érzékeny embernél rövid időn belül fokozott gázképződés, hasfájás és kínzó hasmenés jelentkezik.
Az érett, egészséges újszülöttek és a csecsemők tejcukoremésztése igen jó, de hat hónapos kor után az enzimtermelődés mérséklődik, és a laktózbontás az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Felnőttkorban a tejcukor-érzékenység az enzimtermelődés teljes megszűnésekor jelentkezik. A laktázenzim veleszületett hiánya genetikailag meghatározott, ritka, de végleges betegség, és már az újszülöttkorban súlyos tüneteket okozhat. A bélbetegségekhez csatlakozó enzimdefektus, legtöbbször csak átmeneti, az alapbetegség gyógyulásával a laktózemésztési zavar is megszűnik. A tejcukor-érzékenység csecsemőkorban, csak a kizárólagos anyatejjel táplálás idején okoz komoly problémát. Gyógyszerként a beteg baba tejcukorbontó enzimet kap, amit a tejfogyasztással egyidőben kell beadni.
Kiváló anyatejpótló tejcukormentes gyógytápszerek vannak forgalomban. A belőlük készült tej a későbbiekben is teljes mértékben helyettesíti a tejet. Tejcukormentes tejet is lehet kapni, de ezzel, kellemetlen íze miatt, kisgyereknél nem érdemes próbálkozni. Nagyobb gyereknél és felnőttnél enyhe megbetegedés esetén tej helyett erjesztett tejtermékek, pl. joghurt fogyasztása javasolt. Kis mennyiségben azért válhat be, mert a tej erjesztésében résztvevő hasznos baktériumok a tejcukor nagy részét lebontják. Mivel a bevihető laktóz mennyisége betegenként változó, az érintett kitapasztalja, hogy milyen és mennyi „normál” tejterméket fogyaszthat. Házilag készített rizs-, zab-, szója-, mandula- és gesztenyetejet is kínálhatunk a hat hónaposnál nagyobbaknak. Sütéshez a tejmentes margarinok használhatók. A keménysajtok tejcukortartalma elhanyagolható, a tehéntúró is keveset tartalmaz – beilleszthető az étrendbe. Az élőflórás erjesztett tejtermékek és a zsíros tejjel készült ételek jobban tolerálhatók. A tejcukorra igen hevesen reagálóknak viszont a készélelmiszerek tartalmazta adalékanyagokra és a gyógyszerek tejcukortartalmára is figyelni kell. Súlyos esetben az orvos a lactázenzimet kedvezményesen is felírhatja.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Könyvajánló - Dr. Zoltán Zsófia: Mit egyen a gyerek?
Tejfehérje allergia csecsemőknél
Miért hízhatnak el a csecsemők a cumisüveges etetéstől?
KEDVES ANYUKÁK!